NyAnalyse og sjeføkonom Terje Strøm deltok på Arendalsuka for 8. gang.

Terje Strøm holdt innlegg for SMB Norge på eventet Ukrainske flyktninger i Norge: Hvordan kan vi få flere i jobb? tirsdag 13. august.

Innlegget og debatten var beasert på NyAnalyses rapport Fra utenforskap til jobb: Ukrainske innvandreres samfunnsbidrag, som vi har oppdatert med nye tall fra første halvdel av 2024 og statistikk på gründere og nyetablerere med ukrainsk landbakgrunn.

Representanter fra AP, MDG, FRP og SMB Norge deltok også i debatten.

Rapporten finner at

  • Dersom 10 000 ukrainske tilflytterekommer i arbeid istedenfor å motta trygd og sosialhjelp, vil det gi en årligsamlet samfunnsgevinst på 3 – 4,3 mrd. kroner.
  • Dersom 200 oppstartsbedrifterstartes av ukrainske tilflyttere kan man oppnå en samfunnsøkonomisk gevinst pårundt 520 mill. kroner.
  • Etter Russlands invasjon i starten av 2022 har 154 bedrifter blitt etablert av personer med ukrainsk landbakgrunn per 1. januar 2023.

– Det er et stort potensial for mer verdiskaping tilknyttet oppstart og arbeid, og mange savner informasjon om hvordan de kan start selv, høyere utdanning og hva som skjer etter introduksjonsprogrammet, sier Strøm.

Tusen takk til SMB Norge for hyggelig samarbeid og bra opplegg under Arendalsuka. Du finner presentasjonen vedlagt her.

Ta gjerne kontakt med Terje på epost terje@nyanalyse.no eller mobil 46441009, hvis dere vil ha nyttig innsikt.

Publisert:

August 16, 2024