Mandag 7. oktober ble Statsbudsjettet for 2025 lagt frem av regjeringen. Budsjettet skal legge grunnlaget for norsk økonomi det neste året, og det kommer på et kritisk tidspunkt med valget rett rundt hjørnet. Sjeføkonom Terje Strøm deler sine tanker om hvordan regjeringens pengebruk og høye renter kan påvirke både økonomien og folks privatøkonomi frem mot valget.

I et intervju med Dagbladet forklarer Strøm at Statsbudsjettet for 2025 ikke lever opp til forventningene om et økonomisk vendepunkt. Selv om veksten i norsk økonomi er ventet å øke til 2,3 prosent i 2025, mener han at den høye oljepengebruken vil føre til at renten holder seg høy lenger enn ventet. Dette betyr at familier med store boliglån ikke vil oppleve en bedring i sin privatøkonomi.

– Regjeringen i verdens rikeste land sliter med å innfri løftet om et vendepunkt i familieøkonomien før stortingsvalget. De har kanskje lovet noe de ikke klarer å levere.

Strøm bemerker at skattekutt og lavere barnehagepriser kan hjelpe noe, men han er skeptisk til om regjeringen vil klare å innfri sine løfter før valget. Til tross for en sterk vekst i Pensjonsfondet, mener han at handlingsregelen ikke lenger fungerer som en reell begrensning på oljepengebruken. Han understreker også behovet for langsiktige tiltak for å inkludere flere på trygd i arbeidsmarkedet, og han tviler på om de planlagte rentekuttene vil komme i tide for å påvirke velgernes økonomi før valget.

Sjeføkonom Terje Strøm er ordstyrer for den årlige dybdesamtalen om statsbudsjettet 10. oktober, arrangert av Samfunnsøkonomene og Polyteknisk forening. Du kan lese mer om arrangementet på deres sider og i vår nyhetssak her.

Strøm har også diskutert Statsbudsjettet på LinkedIn, som du kan lese her:

Publisert:

October 8, 2024